Uw vakantieverblijf ligt in het mooie gehucht Ruigahuizen. Dit is een klein gehucht in gemeente ‘De Fryske Marren’ (De Friese Meren). Dit gebied in zuid west Friesland is ook wel bekend onder de naam Gaasterland.
Deze streek is anders dan het overwegend vlakke weidekarakter in Friesland, juist glooiend en bosrijk. Deze reliëfs heetten vroeger gaasten. Het zijn opgestuwde keileemruggen, overdekt met een laag zand. Vanwege de zandverstuivingen heeft Staatsbosbeheer het gebied rond 1900 beplant met bos. De keileemruggen waren een natuurlijke zeewering tegen het water van de Zuiderzee en zijn dat nu nog voor het IJsselmeer.
Balk
Balk dankt zijn naam aan een eenvoudige balk over de Luts, later werd dit een bruggetje. Omdat het op een kruising van land- en waterwegen ligt, ontwikkelde het dorp zich al in de 15de eeuw tot een belangrijke nederzetting voor de handel. In de 18e eeuw floreerde de boterhandel in Balk. De prachtige monumentale panden met hals en trapgevels herinneren aan deze tijd. Bijzonder is het uit 1615 stammende Raadhuis. De oude kern van Balk is dan ook een beschermd dorpsgezicht. Balk is één van de grotere plaatsen in de regio zuid west Friesland. Er is in Balk van alles te doen. Er is een gezellige dorpskern met diverse winkels en eetgelegenheden rondom de Luts. Winkelend publiek, terrasbezoekers en passerende bootjes geven het dorp een levendige sfeer.
De Fryske Marren
Zeilen op de Friese meren, kanoën of met een motorboot de omgeving verkennen.
Vooral in de zomer trekt dit watersportgebied veel watersporters aan. De hoogtepunten van het watersportseizoen in dit gebied zijn de Sneekweek en het Skûtsjesilen georganiseerd door het SKS en het IFKS.
De gemeente De Fryske Marren is naar dit gebied genoemd. De grootste en belangrijkste Friese meren zijn de Groote Brekken (Grutte Brekken), het Sneekermeer (Snitser Mar), het Tjeukemeer (Tsjûkemar), het Heegermeer (Hegemer Mar), de Fluessen (Fluezen) en het Slotermeer (Sleattemer Mar).
De meeste Friese meren liggen in de zogenaamde Zuidwesthoek van Friesland.
Maar naast watersport is het hier ook prachtig om te vissen, dit kan zelfs vlak voor het vakantieverblijf.
De Luts en de Elfstedentocht
Het vakantieverblijf ligt aan de Luts, dit smalle riviertje kent zijn oorspong vanuit de voorlaatste ijstijd. Bij de meeste gasten is de Luts bekend doordat het deel uit maakt van de verschillende soorten Elfstedentochten. Uiteraard als er ijs ligt de Elfstedentocht op de schaats, maar op 2e pinksterdag zijn het ‘de fietsers’ en ‘motoren’ welke het elfstedentraject (o.a. via de weg naast de Luts) afleggen. De oldtimers en trekkers komen tijdens de hemelvaart bij ons langs en in de weken daarna de wandelaars, steppers en roeiers.
Natuurlijk hopen wij snel weer op een strenge winter met voldoende vorst.
Dan kunnen je vanuit het vakantieverblijf zo het ijs op en zien we de elfstenden schaatsers ook weer eens voorbij komen!
Bossen in Gaasterland
Bossen zijn hier volop te vinden. In de 17e en 18e eeuw zijn er bossen aangeplant in opdracht van de toenmalige adel. Ook de Eikenbossen werden toen aangelegd om Eikenschors te winnen. U kunt hier prachtig fietsen op de verharde bospaden, maar ook heerlijk lopen met de kinderen door de ‘ruigere’ gedeelten. Er zijn maar liefst 11 bossen in Gaasterland ! o.a. het Starnumanbos het Lycklamabos, Elfbergen, het Rijsterbos, Balkster bos en de Bremer Wildernis. lopen. Er zijn zelfs diverse dassenburchten in en rondom de bossen.